1. schod - NÁPAD a kvalitní SUROVINY

V dnešní době, kdy se i díky desítkám nově vzniklých restauračních minipivovarů nabídka piv rozrostla do nevídaných rozměrů, je stále těžší a těžší nabídnout zákazníkovi pivo, které by jej opravdu zaujalo a zůstal mu věrný. Z tohoto důvodu jsme i my strávili mnoho hodin diskusemi nad novým výrobkem, aby naše nové pivo bylo prostě po všech směrech dokonalé.

A tak přišel na svět náš nejnovější výrobek - pivo Sedmý schod. Odkud jsme vzali název piva asi nemusíme nikomu, kdo má rád klasické české filmy, připomínat. Mýtus o chlazení piva na sedmém schodu je v dnešní době ledniček asi přežitek, ale věřte nám, že má své opodstatnění i romantiku.

Nakonec jsme se tedy rozhodli uvařit třináctistupňový světlý ležák ze speciálně vybraného sladu a promyšleně zkombinovaných odrůd chmele, a především pivo dochmelit dvěma dalšími odrůdami žateckého chmele.

Při vaření žateckého piva je, kromě jiného, velice důležitý správný poměr jednotlivých chmelových odrůd, který dává výslednému pivu jeho charakteristickou chuť. Desítky odborníků i laiků s radostí testovalo již zmiňované jednotlivé zkušební várky, aby bylo dosaženo té nejlepší možné chmelové chuti a vůně. A protože každý správný pivní gurmán rád ochutnává „novinky," uvítá snad rovněži malé poodhalení námi používaných surovin?!

Ječný slad, který k vaření piva Sedmý schod používáme, znají odborníci pod názvy: český ječný slad, bavorský slad a slad karamelový.

Chmel je, z hlediska výsledné chuti a vůně piva Sedmý schod, rozhodujícím faktorem. Vital, Premiant, Sládek a žatecký poloraný červeňák, …. ano, to jsou jména čtyř ze šesti druhů chmele, které jsme při vaření piva Sedmý schod použili, a které máte možnost „ochutnat" při jeho konzumaci.

A pokud vás zajímá, které jsou dvě poslední odrůdy žateckého chmele použité k výrobě piva Sedmý schod, anebo co přesně znamená termín „ za studena chmelené," pak tedy „napočtenou" zase za týden, kdy už začneme vařit.

Zpět na titulní stránku

 

Powered by Quick.CMS