2. schod - VARNA

Varna, řečená též srdce pivovaru, je základním kamenem každé dobré várky. Srdcem našeho žateckého pivovaru je varna, skládající se ze čtyř částí - vystírací kádě, rmutovacího kotle, scezovací kádě a mladinové pánve. A právě v této starobylé varně pokračuje žatecký pivovar v tradici výroby poctivého českého světlého ležáku, v případě Sedmého schodu za studena chmeleného. Chmelení za studena používáme přesně tak, jak se v druhé polovině devatenáctého století tato technologie osvědčila a ustálila.

Na počátku celého varného procesu meleme a následně v tzv. vystírací kádi mícháme světlý ječný slad s předem ohřátou vodou. Tím nám vzniká tzv. vystírka, jejíž teplotu postupně zvyšujeme, což aktivuje sladové enzymy. Právě díky nim se sladový škrob uvolňuje a zcukřuje, čemuž se říká rmutování. V případě Sedmého schodu používáme dokonce rmutování dvojité.

Po odstranění sladových zbytků, neboli „mláta," ve scezovací kádi se získaný roztok zvaný „sladina" vaří spolu s chmelem, vypěstovaným a dodávaným Chmelařským institutem v Žatci, v poslední nádobě varny, tzv. varné kádi. Aby se docílilo vyváženého vyluhování hořkých i aromatických chmelových látek, je chmel přidáván ve třech dávkách. V této fázi říkáme již obsahu varny „mladina".

U mladiny velmi záleží na použitém sladu a konečném odparu při varu. Tyto dva faktory totiž určují obsah cukerné látky - extraktu, v množství označovaném jako „původní extrakt mladiny". Vyjádříme-li právě tento původní extrakt mladiny v procentech, získáme stupně, tedy běžně užívané označování piva. A v žatecké varně jsme pro vás připravili poctivou třináctku vynikající vůně a dech beroucí chuti.

Na zdraví!

Zpět na titulní stránku

 

Powered by Quick.CMS