3. schod – VÍŘIVÁ KÁĎ

Vířivá káď je stojatá válcovitá nádoba, určená k dalšímu zpracování mladiny, kterou jsme na 2. schodu připravili ve varně. Mladina obsahuje výluh chmele, ze kterého je potřeba odstranit nežádoucí hořké hrubé i jemné kaly. A o to se v našem pivovaru stará právě vířivá káď.

Po ukončení varného procesu ve varně se mladina nechá nejprve 10 minut odstát, a až poté se přečerpává do vířivé kádě. V těchto 10 minutách dochází ke koagulaci, tedy srážení tříslovin a bílkovin. Mluvíme tak o pivovarnickém tříslo-bílkovinném komplexu.

Poté je mladina přečerpána do vířivé kádě, kde je za teploty 95-97 stupňů a rychlosti odstředěna, čímž se oddělí těžší hmotné složky od tekutiny. Právě tyto oddělené hmotné složky pak nalezneme v kádi v podobě kužele, skládajícího se především z hrubých kalů a menší části jemných kalů. Po ukončení tohoto procesu zbude v mladině ještě malá část jemných kalů, o které se na dalším 4. schodu postaráme příště, v tzv. spilce.

Zpět na titulní stránku

 

Powered by Quick.CMS