4. schod k dokonalé chuti – Spilka

Spilka je jedním z nejdůležitějších procesů při vaření piva.

Oddělují se zde jemné hořké kaly a dochází k zakvašování a ke kvašení. Dochází zde i k provzdušňování mladiny a vzniká zde dále alkohol a CO2.

Jemné kaly zůstávají v tzv. pomyslné dece na hladině, která se před odčerpáváním ručně odstraňuje. Mladé pivo se následně odčerpává spodem

Mladina, ze které ve spilce kvašením vzniká mladé pivo, se musí uchladit na požadovanou teplotu. Teplota mladiny při zakvašování je 7 stupňů, teplota při hlavním kvašení je 11 stupňů.

Při vyšších teplotách by vznikaly nežádoucí vyšší alkoholy a estery, naopak při nižší teplotě by kvasný proces trval delší dobu.

Jedná se tak o tradiční klasickou technologii, při níž není mladé pivo uměle dosycované CO2, nýbrž je sycené přírodní cestou.

Vzniká tak tradiční klasické pivo s kvalitnější chutí.

Na závěr jedna zajímavost. Orientační poučka praví, že - „Kolik stupňů má pivo mít, tolik dní je mladé pivo ve spilce". Je to však spíše laické pravidlo, které zdaleka neplatí pro všechny případy.

Zpět na titulní stránku

 

Powered by Quick.CMS