5. schod k dokonalé chuti – Ležácký sklep

Název „ležák" souvisí s obdobím, po které se dokvašuje mladé pivo v tzv. Ležáckém sklepě. Ten byste u nás v pivovaru našli v chlazených podzemních prostorách, které jsou vybaveny kovovými tanky (nádobami). Jejich vnitřek je opatřen speciální pryskyřicí - Uponem.

A co se zde děje?

Po dosažení požadovaného množství zbytkových cukrů ve spilce se mladé pivo zchladí na 4°C a následně stáčí do ležáckých nádob. V nich probíhá jeho dokvašování, nasycení oxidem uhličitým a vyčiření formou sedimentace. Tím se dosáhne optimálních vlastností piva.

Celý tento proces probíhá při teplotě 2°C a tlaku 1,5 bar.

A jak dlouho si ležák „poleží"?

Délka dokvašování závisí na požadované výsledné stupňovitosti piva - od 21 dnů až po několik měsíců u speciálů.

Po tomto procesu čeká budoucí pivo filtrace - šestý krok k dokonalé chuti.

Zpět na titulní stránku

 

Powered by Quick.CMS