6. schod k dokonalé chuti - Filtrace

Poté, co nám pivo leželo několik měsíců v Ležáckém sklepě, přichází na řadu proces filtrace.

Cílem filtrace je v tomto případě zamezit změně čirosti piva v transportním obalu po co možná nejdelší dobu. V průběhu filtrace se tak z piva oddělují zákalotvorné částice a zbylé kvasničné buňky. Aby byl zajištěn co nejlepší výsledek, používáme k tomuto účelu tzv. svíčkový filtr (filtrační svíčku), který si skvěle poradí i s případným kalem.

Že si nedovedete tento svíčkový filtr představit?

Dobrá tedy, zkusíme vám ho trochu přiblížit. Vlastně se jedná o zařízení o objemu 12 m³ s filtrační kapacitou 120 hl/hod.. V něm, za pomoci vody a křemeliny, kterou dovážíme až z Francie, probíhá samotná filtrace. Jen pro vaši zajímavost - filtrační křemelinu je nutné měnit po každých cca 600 - 700 hl přefiltrovaného piva. Této výměně se v pivovarnickém slangu říká odstřel.

Tak, a teď už je vám naprosto jasné, proč filtrace nutně předchází jak stáčení piva do sudů, tak plnění do lahví. Dávno jsou tak pryč chvíle, kdy jsme při nákupu nezbytně otáčeli lahve dnem vzhůru a zkoumali proti světlu dno, zda není plné usazenin.

Po filtraci se pivo přečerpává do tzv. přetlačných tanků. A nám zbývá poslední schod k odhalení, jaká symfonie vede k dokonalé chuti našeho Sedmého schodu…

Zpět na titulní stránku

 

Powered by Quick.CMS