7. schod k dokonalé chuti – Stáčení lahví a sudů

Prošli jsme společně přes nápad a kvalitní suroviny, varnu, vířivou káď, spilku, ležácký sklep i filtraci, abychom se dostali k jednomu ze závěrečných stadií výroby piva. Oním z posledních pomyslných schodů je právě stáčení lahví a sudů zlatavým mokem.

Abychom zajistili vždy 100%ní kvalitu našich piv, až úzkostně dbáme nejen na celý zdlouhavý proces výroby, ale rovněž na maximální čistotu všeho, s čím přijde náš poklad do kontaktu. Proto také před vlastním stáčením důsledně vymýváme a čistíme sudy kyselými i zásaditými roztoky, vodou, párou i za pomoci CO₂.

Rádi bychom také vyvrátili jeden z mýtů - při stáčení do sudů se pivo nepasterizuje! Pouze se stáčí přes tzv. MSS filtr, díky kterému dochází k zachycení zbytkových živých i neživých mikroorganismů, tzv. sterilizaci za studena. Celý proces stáčení probíhá shodně pro všechny druhy piv pod ochrannou atmosférou 25% CO₂ a 75% dusíku.

A jak je to s „lahváči?"

Lahvové pivo se, na rozdíl od piva sudového, nestáčí přes MMS filtr, nýbrž se po plnění pasterizuje. To zjednodušeně znamená, že se ohřeje na teplotu 63°C a ponechá se působení této teploty ještě po dobu cca 8-9 minut. Poté se zchladí na teplotu okolí, čímž je pasterizace dokončena.

Máme navařeno, naplněno,.. Co dál?

Cestu za vámi, našimi věrnými, zakončuje opatření každé jedné lahve etiketou, balení a expedice našim odběratelům.

Snad se vám alespoň trochu naše povídání a rozebrání procesu výroby „schod po schodu„ zlatavého moku líbilo?! My se budeme těšit na setkání s vámi nad správně vychlazenou sklenkou Sedmého schodu a někdy příště opět Na počtenou

Žatecký pivovar

Zpět na titulní stránku

 

Powered by Quick.CMS