7 schodů k dokonalé chuti aneb jak uvařit nejlepší pivo

Na začátku byl velký sen - Vytvořit opravdové, řemeslně vyrobené pivo s plnou chutí, vyšší hořkostí a výraznou vůní žateckého chmele…  

Dali jsme se tedy do práce a tím nám začala ta pravá alchymie. Dva roky zkoušek, testů a kombinací toho nejkvalitnějšího, co námi vysněné pivo musí obsahovat. Kombinace sladů: ječného, bavorského a karamelového, kvalitní voda a světoznámý žatecký chmel, protože je nejlepší na světě. Tak vznikl řemeslně vyrobený 13-ti stupňový, světlý ležák, tmavě zlatavé až jantarové barvy, který jsme pojmenovali „Sedmý schod“. Pro jeho osobitou chuť i vůni jsme vyvinuli speciální výrobní proces, který spočívá i v tzv. chmelení za studena, a to vybranými odrůdami toho nejkvalitnějšího žateckého chmele Kazbek a Rubín.  

A proč ve výsledku těch 13 stupňů? I toto má své opodstatnění. Dvouletým vývojem a testováním tohoto piva jsme se ujistili, že právě při této stupňovitosti nejlépe vynikne celé spektrum jeho jedinečných chutí a vůní.        

Ochutnejte a zjistíte, jak my si představujeme kvalitní, řemeslně vyrobené pivo.

 

Chakteristika piva

Druh piva: světlý speciál
Složení:  voda, český ječný slad, 4 odrůdy žateckého chmele za studena dochmeleno odrůdami žateckého chmele Rubín a Kazbek
Stupňovitost: 13,50 %
Obsah alkoholu: 5,50 %
Balení: skleněné láhve 500 ml v přepravkách (20 x 0,5 l)
KEG sudy 50 l, 30 l
  • 1. schod - NÁPAD a kvalitní SUROVINY

    Chceme nabídnout zákazníkovi pivo, které by jej opravdu zaujalo a zůstal mu věrný. Z tohoto důvodu jsme i my strávili mnoho hodin diskusemi nad novým výrobkem, aby naše nové pivo bylo prostě po všech směrech dokonalé.

  • 2. schod - VARNA

    Varna, řečená též srdce pivovaru, je základním kamenem každé dobré várky. Srdcem našeho žateckého pivovaru je varna, skládající se ze čtyř částí - vystírací kádě, rmutovacího kotle, scezovací kádě a mladinové pánve.

  • 3. schod – VÍŘIVÁ KÁĎ

    Vířivá káď je stojatá válcovitá nádoba, určená k dalšímu zpracování mladiny, kterou jsme na 2. schodu připravili ve varně.

  • 4. schod k dokonalé chuti – Spilka

    Spilka je jedním z nejdůležitějších procesů při vaření piva. Oddělují se zde jemné hořké kaly a dochází k zakvašování a ke kvašení. Dochází zde i k provzdušňování mladiny

  • 5. schod k dokonalé chuti – Ležácký sklep

    Název „ležák“ souvisí s obdobím, po které se dokvašuje mladé pivo v tzv. Ležáckém sklepě. Ten byste u nás v pivovaru našli v chlazených podzemních prostorách

  • 6. schod k dokonalé chuti - Filtrace

    Cílem filtrace je v tomto případě zamezit změně čirosti piva v transportním obalu po co možná nejdelší dobu. V průběhu filtrace se tak z piva oddělují zákalotvorné částice a zbylé kvasničné buňky.

  • 7. schod k dokonalé chuti – Stáčení lahví a sudů

    Prošli jsme společně přes nápad a kvalitní suroviny, varnu, vířivou káď, spilku, ležácký sklep i filtraci, abychom se dostali k jednomu ze závěrečných stadií výroby piva. 

Zpět na titulní stránku

 

Powered by Quick.CMS